Hoe draagt de inrichting van een ruimte bij aan de ontwikkeling van kinderen?

28 maart 2024
2KICK Kinderopvang Metalen huisframe Cooky Tafel Sim mini rond Kruk Sam

Auteur: Corine Versteegen, DTC Alphen

Ontwikkelingen in de kinderopvang volgen elkaar in rap tempo op. Enkele voorbeelden die in de afgelopen jaren steeds belangrijker zijn geworden: bijscholing, ontwikkelingsgericht werken, samenwerken met scholen, het registeren van voortgang in de ontwikkeling, het vier-ogen principe, de 3 uursregeling en meer aandacht voor beweging. Toch is er één gebied wat achterblijft: de inrichting. 

Stilstaan bij de huidige inrichting

Waar voorheen veel inrichtingen hetzelfde waren, weten we inmiddels dat de inrichting van medebepalend is voor een kwalitatief goede kinderopvang. Ondanks de ontwikkelingen van de afgelopen jaren staan we onvoldoende stil bij de mogelijkheden op het gebied van inrichting.

Het is goed om eens bewust stil te staan wat kinderen nodig hebben om zich maximaal te kunnen ontwikkelen. Hier kunnen we dan vervolgens als, pedagogisch professionals en leider, op inspelen. Niet het meubilair klakkeloos en zonder visie vervangen, maar met een goed plan het lokaal (her)inrichten op basis van de volgende vragen:

 

2KICK Chillkast Prikkel en ontwikkelkast

Ontwikkelingsgericht werken

Ontwikkelingsgericht werken komt steeds meer voor en groepsgericht werken verschijnt steeds vaker naar de achtergrond. Met deze manier van werken is vernieuwing van het meubilair onmisbaar. Wanneer een kind individueel aan de slag gaat met ontwikkelingsgerichte activiteiten zou het natuurlijk geweldig zijn als je hier ook de materialen en meubelstukken voor hebt.

Denk aan tafels om gerichte taalontwikkeling of rekenprikkels uit te voeren of kasten die zijn ingericht met divers ontwikkelmateriaal voor de verschillende gebieden. Door de aanschaf van goed en multifunctioneel meubilair ontstaat er meer rust op de groep en wordt ontwikkelingsgericht sneller geïmplementeerd. 

Functionele groepsinrichtingen

Bedrijven als 2KICK denken graag met je mee. Uit eigen ervaring in het werken op de groep en onze samenwerken heb ik ervaring dat er in overleg met de organisatie een functionele groepsinrichting ontstaat. Er ontstaat een functionele inrichting met uitdagend speelmateriaal, kasten ingedeeld op basis van leeftijden en ontwikkelingsgebieden en een logische looproute. De tijd van altijd hetzelfde is voorbij en er is ruimte om een eigen twist te geven aan het gekozen meubilair.

Ik daag iedereen die deze blog heeft gelezen uit om een heel bewust te kijken naar jouw eigen groep met bovenstaande in het achterhoofd. Stel jezelf te vraag: ga ik mee met de tijd of staat de tijd nog altijd stil?

Veel succes, maar vooral veel plezier op jouw reis naar een ontwikkelingsgerichte inrichting!